Система суддівства "Зірочки"

Post cover image

Система оцінювання з фігурного катання “Зірочки” (Finnish Star-evaluation) – це фінська система суддівства, що спрямована на масовість та простоту проведення змагань.

Змагання за цією системою найбільше підходять для молодших вікових груп та категорій, де головна функція змагань – мотивація, досвід та стимул зростати.

Простота системи значно знижує витрати на проведення змагань. Вона не потребує дорогої та складної системи комп’ютерів, багаторічного навчання суддів. Система “Зірочок” дозволяє клубам проводити змагання хоч раз на тиждень з мінімумом витрат.

Ось як ця система зараз працює в ряді європейських країн.

Базова та розширена система

Існує дві версії системи – базова (Star) та розширена (Extended Star). Базова версія використовується для початкових вікових груп (до 7 років). Розширена версія використовується для старшого віку і додає більше фокусу на різноманітність та якість виконання програми.

В обох системах судді (як правило, 3 судді) оцінюють якість виступу та елементів за шкалою зірок за кількома критеріями.

Базова система

basic system

Шкала: 1-6 зірок

Критерії, за якими оцінюється програма:

  1. Загальний рівень катання та кроки
  2. Переходи
  3. Стрибки
  4. Обертання
  5. Презентація та артистичність
За кожен критерій фігурист отримує позитивну кількість зірочок – тут немає мінусів.

Судді виставляють кількість зірочок за кожним критерієм та записують у спеціальній формі. Наприкінці змагань бали розраховуються і даються фігуристам та батькам.

Оскільки головна мета змагань у молодших вікових групах – не відсів, а залучення до спорту, то публікуються результати лише перших трьох місць. Всі інші вважаються 4-ми. Такий підхід залишає стимул “показати якнайкращий результат та виграти”, проте прибирає приниження “програшу та сорому за останнє місце”.

Учні та тренери отримують форми зі своїми балами індивідуально.

Розширена система

Для більш старших груп використовується розширена система.

extended system

Шкала: 1-8 зірок

Критерії, за якими оцінюється програма:

  1. Загальний рівень катання та кроки
  2. Переходи
  3. Стрибки – складність та універсальність
  4. Стрибки – якість виконання
  5. Обертання – складність та універсальність
  6. Обертання – якість виконання
  7. Презентація
  8. Інтерпретація музики
У розширеній системі стрибки та обертання оцінюються двома критеріями – ”складність та універсальність (рiзноманiтнiсть)” і “якість виконання”.

У цьому варіанті системи публікуються всі місця – від першого до останнього.

Спеціальні бонуси

На додачу до перших трьох місць судді мають обрати спеціальні титули, які підкреслюють сильні сторони фігуристів. Якщо в групі більше 10 учасників, то ще 3 фігуристи отримають титули. Якщо більше 25 – то 5 фігуристів. Задача цих титулів – знайти щось, що справді виділяє фігуриста серед інших, і визнати це.

Ці титули судді вигадують в кожному випадку індивідуально. Це не шаблонні набори на кшталт “міс артистизм”, а більш індивідуальні та креативні титули. Наприклад:

  • “неймовірні ручки”
  • “найрадісніше виконання програми”
  • “чудові спіралі”
  • “повітряні стрибки”
  • “чудова інтерпретація музики” тощо.

Судді мають проявити увагу та креативність для цих титулів. Зверніть увагу, що в них немає суперлятивів (найвищої ступені) на кшталт “найкраще обертання” чи “найгарніший костюм” –задача саме підкреслити сильні сторони, а не порівнювати учасників між собою. Начебто маленький нюанс, але він підкреслює філософію цієї системи, збудовану навколо стимулювання, мотивації та здорової конкуренції.

Вимоги до категорій

Для різних категорій та вікових груп розробляються таблиці з інструкціями по оцінюванню. Важливо розуміти, що формат системи оцінювання і конкретні категорії – це різні поняття. Використовуючи ту саму систему, можна розробляти нові категорії для різних потреб та різних вікових груп. (Наприклад, окремі категорії для дорослих, окремі – для адаптивного спорту тощо).

До прикладу, ось як визначаються вимоги до стрибків у категорії Springs B (приклад з міжнародного інтерклубного турніру Tampere Santa Claus Cup 2020):

Springs B, дівчата

Довільна програма

Час: 2.30 хвилини (+/- 10 секунд)

  1. Максимально дозволяється 5 стрибкових елементів. Одним із них обов’язково має бути стрибок типу аксель.
  2. Має бути щонайменше один подвійний стрибок. Подвійні стрибки можуть бути повторені один раз або у каскаді, або у комбінації стрибків.
  3. Дозволено не більше двох каскадів чи комбінацій.
  4. Лише одна комбінація може мати 3 стрибки.
  5. Дозволено не більше ніж 3 різних обертання. Одне з них має бути комбіноване обертання (мінімум 8 обертів) – з або без зміни ноги.
  6. Одне обертання має бути на одній нозі в одній позиці (мінімум 5 обертів) і може бути з заходом стрибком.
  7. Має бути обертання з іншою абревіатурою, що відрізняється від двох зазначених вище.
  8. Має бути одна доріжка кроків, що охоплює всю поверхню льоду.
  9. Мінімум 2 спіралі.

Критерій 1. Загальний рівень катання та кроки.

  • 1 – 3 зірочки – У фігуриста явно виникають труднощі з контролем балансу, використання коліна мінімальне. На кроках фігурист чіпляє зубцем лід. Катання на дугах мінімальне. Дорожка кроків включає прості кроки та повороти, яким бракує чистоти виконання. Фігурист має видимий контроль балансу та гнучкість коліна.
  • 4 – 6 зірочок – Катання на дугах та поштовхи досить хороші та плавні. Фігурист вміє представити деякі рухи в обидвох напрямках та демонструє катання на одній нозі. Доріжка кроків включає різні кроки та деякі складніші повороти.
  • 7 – 8 зірочок – Фігурист добре контролює рівновагу, гнучкість коліна і катається переважно на одній нозі. Фігурист виконує дуги чисто і безшумно. Можна побачити катання на ковзанах в обох напрямках. Доріжка кроків включає в себе різноманітні кроки, і більшість з них є чисто виконаними.

Критерій 2. Переходи (transitions)

  • 1 – 3 зірочки – Переходи (transitions) не відокремлюються належним чином від програми. Їхня різноманітність, поєднання та якість ще потребують практики.
  • 4 – 6 зірочок – Програма включає певну різноманітність переходів. Фігурист вже здатний поєднувати елементи один з одним, і якість є переважно хорошою.
  • 7 – 8 зірочок – Переходи чітко видно у програмі. Фігурист демонструє вміння робити різні переходи (робота ногами, вільне катання, набір рухів і некласифікованих стрибків). Складність і поєднання рухів вже на хорошему рівні. Хороша якість виконання.

Критерій 3. Стрибки – складність та універсальність

  • 1 – 3 зірочки – Стрибки у програмі не є у відповідності з правилами. Фігурист робить одинарні стрибки і тільки один подвійний стрибок. Фігурист взагалі не робить комбінацію або серію стрибків.
  • 4 – 6 зірочок – Стрибки у програмі у відповідності з правилами. Програма передбачає подвійні стрибки і принаймні одну комбінацію або серію з 3 різних подвійних стрибків, один з яких має бути 2Lo або важче. Фігурист представив хоча б один з наведених варіантів: подвійний + подвійний, 1А + подвійний, комбінація з трьох стрибків, подвійний + 1A + Seq
  • 7 – 8 зірочок – Стрибки у програмі є у відповідності з правилами. Програма включає чотири типиподвійних стрибків, один з яких 2F або 2Lz. Фігурист представляє дві комбінації стрибків або комбінацію стрибків і серію. Фігурист показує принаймні один каскад подвійний+подвійний. Друга показана комбінація / набір стрибків можуть бути такими: подвійний + подвійний, 1А + подвійний, комбінація з трьох стрибків, подвійний + 1A + seq.

Критерій 4. Стрибки – якість виконання

  • 1 – 3 зірочки – На різних фазах стрибків є недоліки. Стрибки є невдалими або неповними. Під час стрибків фігурист майже не відривається від льоду.
  • 4 – 6 зірочок – Більшість фаз стрибка контролюються. Фігурист уже помітно відривається від льоду під час стрибків. Допускаються незначні помилки, наприклад, недокрут чи неправильне ребро (e/!).
  • 7 – 8 зірочок – Фігуристи опановують різні фази стрибка. Більшість стрибків успішні й чисті та виконані з легкістю.

Критерій 5. Обертання – складність та універсальність

  • 1 – 3 зірочки – Обертання у програмі не за правилами. Фігурист робить всі обертання на тій же нозі.
  • 4 – 6 зірочок – Обертання у програмі відповідають правилам. CCoSp + CUSp / CSSp або CCoSp + CSp / SSp з факторами складності. У піруетах можна знайти 2-4 фактори складності (features).
  • 7 – 8 зірочок – Обертання у програмі відповідають правилам. CCoSp + FSSp / FCSp / FCSSp / FCCSp /CCSp / LSp. Повинне бути обертання з фактором складності (features) щонайменше 3.

Критерій 6. Обертання – якість виконання

  • 1 – 3 зірочки – На різних етапах обертання є недоліки (наприклад положення, кількість обертів, швидкість, хиткість).
  • 4 – 6 зірочок – Більшість фаз обертання – під контролем. Обертання на хорошій швидкості, легке і збалансоване.
  • 7 – 8 зірочок – Фігурист освоює різні фази обертання. Обидва обертання виконані чисто та успішно. Вони мають гарну швидкість обертання і складні пози.

Критерій 7. Презентація

  • 1 – 3 зірочки – Постава та використання тіла фігуриста мають явні недоліки. Особливості презентації програми не передають навички катання на ковзанах.
  • 4 – 6 зірочок – Постава та використання тіла фігуриста цілком пристойна, з гарною хореографією (допускаються невеликі недоліки). Ковзання показує особливості презентації.
  • 7 – 8 зірочок – Положення фігуриста і використання тіла контрольовані. Фігурист розуміє, що він виступає. Приємно дивитися.

Критерій 8. Інтерпретація музики

  • 1 – 3 зірочки – Щодо музики, особливості катання є другорядними (наприклад, музика грає переважно у фоновому режимі).
  • 4 – 6 зірочок – Катання на ковзанах досить добре проявляється в музиці. Здатний виступати у ритмі та стилі музики, навіть після помилки.
  • 7 – 8 зірочок – Фігурист розуміє значення музики програми. Здатний вивести назовні стиль, характер і ритм музики.

(Це лише приклад однієї категорій для того, щоб показати який приблизно мають вигляд правила в цій системі)

Резюме

Як бачимо, система достатньо гнучка, щоб адаптуватися під різні рівні фігуристів та вікови групи – від наймолодших до любителів літнього віку. Її головні складові – мотивація та простота.

Оскільки в клубній системі немає цілей відсіювати когось чи топити конкурентів, вся система працює на те, щоб залучати якнайбільше дітей та дорослих до фігурного катанння. Змагання по цій системі це завжди свято для учасників, а не похід на війну. Система “Зірочок” не має безглуздих оцінок за елементи (що саме означають “чапелька на 0.3 бала” чи “саночки на 0.7 бала”?), проте судді мають достатньо інструментів, щоб надати якісний зворотній зв’язок тренерам, спортсменам та батькам про якість тих чи інших аспектів їхнього катання. За баченням Skate Ukraine, головна задача суддівства – це підвищення якості навчання через якісний зворотній зв’язок від спеціалістів.

Простота системи робить її зрозумілою і учасникам, і тренерам, дозволяє відносно швидко підготувати потрібну кількість суддів і дає можливість клубам проводити змагання за цією системою часто та регулярно.

Наступні кроки

Зараз нам важливо зібрати активну робочу групу від керівників клубів, тренерів та фігуристів, які хотіли б долучитися до розробки першої версії такої системи для України.

Оскільки ми лише починаємо свої кроки у імплементації такої системи, то є пропозиція почати, власне, з використання фінського варіанту без змін. І після перших змагань за цією системою ретельно збирати та аналізувати відгуки, дивитись, що для нас працює, а що ні, і робити зміни, базуючись на практичному досвіді.

Проте ми маємо свободу й приймати інші рішення, і робити трохи інакше. Але важливо, щоб ми колективно розуміли, чому ми їх приймаємо, яка за цим стоїть логіка, філософія та стратегія.

До прикладу – ми мусимо для себе вирішити, чи ми хочемо, щоб ця система існувала паралельно до системи оцінювання ISU, чи як послідовна підготовка до неї. Або, можливо, ми хочемо зробити більше фокусу на стимулювання якісного виконання і, наприклад, додати множник до критеріїв 4 та 6 у розширеній системі. Простір для пропозицій великий, тож не бійтеся висловлювати свої пропозиції, які, на вашу думку, зроблять цю систему краще. Хоча варто пам’ятати, що у випадку використання системи 1-в-1 за фінським варіантом, це автоматично надає можливість готуватися та брати участь у ряді європейських інтерклубних дитячих змагань, що використовують систему “Зірочок”.

Також ми розпочали розробку мобільного додатку для телефонів/планшетів, що дозволить проводити змагання за цією системою без використання паперових форм взагалі й автоматизує процес заявок, підрахунку балів та публікації результатів онлайн.

Ми формуємо робочу групу, яка буде займатися імплементацією та навчанням проведення змагань та суддівства за цією системою. Якщо ви хочете долучитися до розробки, або хотіли б пройти курс навчання на суддів за цією системою – долучайтеся. Зараз є телеграм-чат для координації, до якого можна приєднатися за посиланням: https://t.me/joinchat/pdy1ABTiQ8Y2Yzli

Долучитися
Долучитися

Дякуємо за увагу, і, як завжди, нам хочется почути ваші думки та пропозиції. Пишіть нам на пошту, у соцмережах чи на форумі.

Follow us on social media