Стратегія Skate Ukraine

Post cover image

Яким ми бачимо майбутнє фігурного катання України? Після останнього відео про результати роботи 30 років УФФК багато хто питав – що робити? У цьому відео презентуємо наше поточне бачення та стратегію розвитку фігурного катання України.

Повне відео:

Текстова версія відео:

За останні місяці ми мали змогу зустрітися з багатьма з вас: з фігуристами, тренерами, батьками, чиновниками і просто небайдужими до розвитку фігурного катання людьми. Велика подяка всім, хто знайшов час завітати до нашого чудового офісу в центрі Києва, зателефонувати чи написати. Кожна наша розмова, кожен ваш відгук, запитання й думки були важливі, щоб сформувати бачення та подальші кроки.

І сьогодні хочется презентувати це бачення, але хочеться зробити це у формі досить відвертої розмови. Я буду називати речі своїми іменами і розповідати саме так, як би ми з вами говорили один на один.

Зміст

  1. Вступ
  2. Місія та цілі
  3. Клубна система
  4. Програми навчання
  5. Системи тестування
  6. Змагання
  7. Суддівство
  8. Тренери
  9. Технології
  10. Ковзанки
  11. Статус національної федерації
  12. Резюме

Вступ

Skate Ukraine – це громадська організація, що об’єднує клуби фігурного катання в Україні. Що краще ви розумієте її сутність, місію та цілі, то краще зможете вирішити, чи хочете бути її членом.

Нагадаю, що Skate Ukraine розпочалося як ком’юніті любителів, фанатів, батьків, тренерів та спортсменів ще у далекому 2006-му році, але лише торік ми виросли у окрему організацію.

Частково нас об’єднувала незгода з тим, що собою представляла організація, яка мала б розвивати фігурне катання в Україні – відома як УФФК. Ми писали вже про те, що не так з нею, а підсумки 30 років її діяльності винесли в окремий пост та відео.

Подивіться, якщо хочете трошки краще зрозуміти наші реалії та відправну точку.

Проте сьогодні не хочется фокусуватись на цьому болючому минулому.

Сьогодні ми дивимось у майбутнє.

Місія та цілі

Тож головна ціль Skate Ukraine – це, банально, зробити так, щоб якнайбільше українців займались фігурним катанням.

Щоб любили та пізнавали магію фігурного катання.

Наше бачення:

Надихати українців пізнавати магію фігурного катання.

Наша місія:


  • Об’єднувати та розвивати клуби фігурного катання
  • Втілювати системне якісне навчання
  • Виховувати нове покоління чемпіонів у спорті та в житті.

Щоб кожен міг реалізувати свої мрії – будь-то соціалізація для людей з інвалідністю, катання для себе, тренерська кар’єра чи Олімпійська медаль.

Але навіть Олімпійська медаль має бути не самоціллю, а наслідком популярності спорту в країні. Вона має бути логічним результатом розвинутої спортивної економіки, масової зацікавленості, ефективних фінансових потоків та професійності всієї спільноти.

Саме це ми і мусимо створити в Україні.

І ось яким чином.

Клубна система

Наше бачення майбутнього фігурного катання України базується на європейській моделі спорту, в якій фундаментом є спортивні клуби. Клуби – це добровільні об’єднання людей заради розвитку спорту.

Це громадські об’єднання, зі своєю юридичною особою, які можуть і платити зарплатню тренерам, і орендувати лід, і мати взаємостосунки з місцевою та державною владою – проте рішення в клубах приймаються всіма членами за демократичним принципом, а весь дохід клубу йде в бюджет клубу на розвиток. (Спортивні клуби в світі бувають і комерціїними, але рідко – чому так, розповімо у наступних матеріалах)

Термін “клубна система” означає, що державний розвиток та фінансування спорту побудований саме навколо клубів.

Головні відмінності від поточної радянської системи:

  • клуби засновують не державні чи муніціпальні органи, а будь хто – тренери, фігуристи, батьки, тощо;
  • держава не впливає на діяльність клубів чи федерацій (спорт належить суспільству);
  • держава фінансує спорт через клуби, виступаючи замовником послуг – стимулючи суспільство створювати клуби;
  • головною метрикою є масовість спорту – вона створює економіку і базу для розвитку спорту вищих досягнень;

(Спойлер – на даний момент, в Україні немає клубної системи – у нас поки що радянська комуністична модель, але це вже не довго.)

Детальніше про клубну систему можна прочитати у статті “Що таке клубна система?”.

Клуби НЕ належать державі – вони належать вам. Кожен з вас має право відкрити клуб – лише ви, спеціалісти з фігурного катання знаєте краще за всіх, що потрібно для цього спорту. Жоден чиновник з жодного спорткомітету чи міністерства не знає цей спорт краще за вас.

Ніхто крім вас не буде прагнути створювати для вашої дитини та учнів найкращі умови для тренувань.

Клубна система – це не срібна куля, звісно, але це шлях до масовості у спорті, до чесності, до рівності та до ефективності. Кожен фігурист та тренер, що хочуть відкрити свій клуб – мають мати змогу це зробити в два кроки. І лише люди нехай вирішують до кого і з яких причин ходити, а не чиновник в міськраді чи чийсь кум вирішуватиме хто має право в цьому місті тренувати, а хто ні.

Так це працює у всьому світі, і так це буде в Україні. Питання лише в тому, чи буде це за 3 роки чи за 10.

Перехід від комуністичної до клубної моделі

І я дуже тішуся тому, що ми, як організація, вже приймаємо супер активну участь у важливих процесах, що прискорюють відхід від комуністичної моделі спорту.

Розкажу лише пару прикладів:

1. Модель фінансування

Перше і найважливіше – це зміна системи фінансування спорту з місцевих бюджетів.

Зараз, як ви знаєте, мільйони гривень витрачаються на утримування неефективних ДЮСШ, а ви – люди, які прагнуть розвивати фігурне катання – або є заручниками цієї системи, або для неї не існуєте, або існуєте як вороги. Ми ж впроваджуємо європейську модель фінансування клубів, що базується на масовості, прозорості, на цільових та нецільових грантах.

Головний KPI – це масовість залучення у спорт. Що більше людей займається в клубі – то більше фінансова підтримка. Експерименти з цим підходом вже почалися у Києві та Маріуполі.

Наприклад, завдяки нашій роботі, цього року в Києві вперше у спортивних громадських клубів з’явиться можливість отримувати фінансову допомогу. Суми там поки що значно менші за ті, що виділяються на ДЮСШ, але з року в рік ця пропорція буде змінюватись.

В певний момент клуби і ДЮСШ будуть рівні у доступі до льоду, і все буде вирішувати лише реальна якість навчання та кваліфікація тренерів, а не зв’язки в спортдепартаментах чи в СБУ. (Концепт ДЮСШ, скоріш за все, залишиться як набір додаткових вимог для клубу, але тут можливі різні сценарії.)

І мені дуже хочеться, щоб ви – ті, хто зараз живе навчанням фігурному катанню – будь то незареєстровані клуби, а бо зачатки клубів у середині ДЮСШ – були готові і мали всі інструменти, щоб розвиватись в цій системі.

Ми, як організація, що не просто тримає руку на пульсі цих змін, а й примає активну участь у їх втіленні – будемо робити все, щоб це було просто й зрозуміло для вас і було принесено на тарілочці.

2. Консалтинг та розвиток клубів

Друге – і не менш важливе – навчання і обмін досвідом щодо розвитку клубів.

Керувати спортивним клубом – це не просто. Це навіть складніше, ніж власний бізнес. Це безліч щоденних викликів та ризиків, це непередбачувані обставини, це світова пандемія, це вміння планувати бюджет, будувати довірливі стосунки та постійно вчитися.

Більшість клубів не виживуть. І це нормально.

Нам доведеться вчитись, ділитись знаннями, допомагати одне одному не наступати на ті самі граблі і розвивати культуру громадських клубів в Україні. В клубній системі спорт грає вже іншу гру – ви одне одному не вороги. Так, певні конфлікти інтересів завжди будуть, але загалом ви всі будете вигравати від того, що в Україні буде більше успішних клубів.

Що більше клубів, то більше людей в фігурному катанні, що більше людей, то більше попит і на ковзанки, і на тренерів, і на ковзани. Що більше попит, то більше пропозиція, а еволюційні процеси здорової конкуренції призведуть до підвищення якості в рази.

Клубна система це не тільки і не стільки про ідеологію, скільки й про ринкову економіку спорту, якої у нас ніколи по суті і не було. Хоча все фігурне катання вже багато років тримається саме на ваших грошах.

Зараз ми вже працюємо над окремим розділом на сайті, де буде вся інформація про започаткування та розвиток вашого клубу. Від лікбезу про громадські організації до відео-інструкцій по реєстрації в Мін’юсті та сплати податків. Ідея в тому, щоб кожен з вас, хто дійсно хоче відкрити свій клуб – могли це зробити з мінімумом зайвих зусиль, і концентруватися на улюбленій справі, а не на боротьбі з радянською бюрократією.

Ми навіть зараз долучилися до змін законодавства щодо громадських клубів, які дозволять робити це не три місяці через юристів, а за 15 хвилин через додаток “Дія”.

Клубна система – це центральна складова реформи спорту в Україні, і база для всіх подальших наших проєктів, тож слідкуйте, цікавтеся і давайте разом рухати це уперед.

Програми навчання

Для чого люди об’єднуються в клуби? Щоб навчати та навчатися фігурному катанню. Але під навчанням я маю на увазі не просто якусь діяльність, де фігуристи отримують якусь копійку за те, що возяться з трьома дітлахами на масових катаннях.

Я говорю про професійний системний підхід до навчання. Про знання, підходи та практики, що дозволять кожному навчати та навчатись якнайкраще.

Незалежно, чи це велике місто, чи село, незалежно від конкретного тренера чи тренерки. Про систему.

Знаєте, в Україні ми звикли до цього – до відсутності систем… До того, що якість ми отримуємо тільки, якщо пофартить знайти гарного тренера, чи вчителя, чи лікаря. До неможливості перевірити справжню кваліфікацію наперед, чи знати, що будь де отримаємо якісне професійне ставлення.

Але це і є причина номер один, чому попри скажений людський потенціал, ми в багатьох сферах наче зупиняємось перед якоюсь невидимою стіною, що не дає нам розвиватись далі і досягати нових вершин.

І в багатьох українців є комплекс меншовартості – мовляв ми гірші. Але ні, ми не гірші – просто нас історично не навчили об’єднуватись та ділитися знаннями. Тому якщо якийсь тренер чи тренерка десь якісь знання і здобувають самотужки, то вони не конвертуються в якість навчання для решти. І в решті решт зникають взагалі.


Знаєте, до епохи Відродження у нас не було вчених, але були алхіміки. І вони робили, щось схоже на те, що і вчені, окрім одного – вони не ділилися знаннями про те, що вони відкрили. І кожен алхімік на своєму власному досвіді дізнавався, що ртуть пити не корисно.

Тож нам потрібно закінчувати цей етап алхімії.


Перш за все для цього потрібна система – набір знань, практик, підходів, планів, що дозволять кожному клубу впроваджувати максимально ефективне навчання.

Це називається програмами навчання.

Саме так це працює у розвинутих країнах – клуби разом розробляють програми навчання. Замість того, щоб кожен тренер самотужки вигадував, як тренувати, і шукав якісь поради в інстаграмі, є готові підручники та цілі системи, в яких накопичено досвід поколінь і які постійно поновлюються. Наприклад, якщо відбуваються зміни в правилах ISU, система навчання адаптується вже на наступний сезон.

Це простіше показати, ніж розказувати.

До прикладу, ось який вигляд має канадська програма CanSkate (гра слів: Can – Канада, Can Skate – “можу кататися”). Кожен клуб, що проводить навчання за програмою CanSkate, застосовує ті самі правила, протоколи й методи. Проте кожен клуб і навіть кожен тренер завжди вкладають свою індивідуальність у програми та мають інструменти, аби пропонувати федерації зміни й поліпшення програм.

Це і підручники, і відео посібники, і постійні навчальні семінари. Тут не лише детально розписано яким елементам і як навчати, а й навчають і логістиці уроків, і як найкращим чином використовувати лід, і як спілкуватись з батьками, і як планувати уроки, як тестувати прогрес тощо.

Тут є ціла система з використанням маркерів та фішок, готові плани уроків на місяці вперед, описана філософія та підходи. Навіть поради по плейлістам для занять та музики для розминки.

Все для того, щоб тренер та клуб фокусувався лише на креативній та важливій частині навчання.

З програмами навчання тренери чітко розуміють цілі і задачі на кожен урок, клуби мають змогу ефективно планувати та знаходити кваліфікованих тренерів, батьки знають і розуміють очікування від навчання, а учні отримують ефективне навчання незалежно від того, де знаходиться клуб.

І я вважаю, що розробка таких програм для України – це перший крок, який допоможе підняти навчання на якісно новий рівень.

Знаєте, коли не можна буде по жахливим помилкам в техніці легко вгадувати з якого міста чи від якого тренера фігурист.

Ми вже провели аналіз світових систем навчання і почали роботу над основою для українських програм. Ми беремо за основу американські та канадські підходи, але суть цього підходу в тому, щоб збирати та накопичувати досвід саме українських тренерів. І хоча зараз за кордоном більше наших тренерів, ніж в Україні, важливо, щоб кожен з вас міг зробити свій внесок в розробку цих програм.

Саме для цього і створена організація Skate Ukraine – щоб дати вам можливість впливати на розвиток фігурного катання в Україні. Ви спеціалісти з цього виду спорту, і ніхто крім вас краще це не зробить. Ми ж поки що готуємо платформу для втілення цих програм. Як і все що ми робимо, це буде якісно – і друковані матеріали, і навчальні відео, і система тестування знань у мобільному додатку, і система кваліфікації тренерів, побудована навколо тощо.

Системи тестування

Для того, щоб навчання за програмами Skate Ukraine було ефективним, потрібна якісна мотивація. Одним із найпростіших і найкращих доведених способів мотивації є постановлення цілей навчання. Ефективні цілі мають фокусуватися на техніці, а не результатах змагань. Техніка – це те, що учень може контролювати. Результати змагань здебільшого контролюються іншими. Спортсмен може неймовірно прокатати програму й не виграти змагання. І, навпаки, можливо погано виконати програму та посісти перше місце, якщо інші прокатали ще гірше.

Саме тому найпершою й найважливішою системною мотивацією має бути система тестування техніки.

Звісно, що у розвинутих країнах це саме так і працює – клуби та федерації розробляють системи тестування, які базуються на фундаменальних істинах у фігурному катанні. Є закони фізики та біомеханіки, є певні традиції в цьому виді спорту, і вони є базою для всього іншого, що буде відбуватися впродовж спортивного життя фігуристів.

Тести – це фактично змагання з самим собою. Це можливість, незалежно від клубу чи тренера, побачити на якій сходинці мистецтва під назвою фігурне катання ви справді знаходитесь.

Дні тестів є великою та важливою подією, до якої ретельно готуються і яка є важливішою, ніж змагання. Кожен тест складається з паттернів, які вивчають і мають виконати, і займає близько 10 хвилин. Ви виходите соло на лід, в костюмі чи платті, і запрошені судді дають не лише оцінку, а й якісний розгорнутий зворотній зв’язок про сильні та слабкі сторони.

Але не варто плутати тести з тим, що ви могли бачити у радянській системі - у ДЮСШ чи в Росії. Там тести значно простіші і створені для відсіву – якнайшвидше відсіяти тих діточок, хто, на думку цієї системи, не зможе принести медалі.

Справжні ж тести – це перш за все стимул та чітко окреслений шлях для зростання будь кого, хто прагне навчитись фігурному катанню. Тести не можна “провалити” – лише перездати наступного разу.

Приміром, ось як проходить тест на кроки рівня Junior у американській системі Moves in the Field:

Ми вже провели глибинний аналіз світових систем тестування: американської Moves in The Field, канадських CanSkate та Star Skate, британських Levels, французького Test d’initiation, російських “розрядів” та інших – і готуємо до публікації дослідження. Воно буде базою для розробки української системи тестування фігурного катання.

І я, якщо чесно, думаю, що ми зробимо українську систему тестування раніше за програми навчання. Це, з одного боку, простіше, з іншого – не вимагає такої координації між клубами та тренерами, як програми.

Тож слідкуйте за оновленнями, приєднуйтесь до робочої групи, якщо у вас є досвід чи бажання створити першу в Україні систему тестування.

Змагання

Змагання, безумовно, надзвичайно важливі для розвитку конкурентноспроможних спортсменів, для досвіду стартів і, як потужна додаткова мотивація та стимул для зростання.

Багато наукових досліджень доводять, що занадто змагальної складової – особливо в ранньому віці – лише відштовхує людей від спорту. Це головна причина уходу від занятть спортом серед дітей. А в клубній системі, як ви вже зрозуміли, уход кожної людини – це мінус, це програш.

Тож змагання мають залучати людей у фігурне катання, а не відштовхувати. Для цього вони мають бути перш за все якісними та корисними. Якість досягається через конкуренцію та регулярність.

Абсолютну більшість змагань мають організовувати клуби, згідно їхнього бачення та потреб – хоч раз на тиждень у пік сезону. Кожен клуб має мати змогу регулярно проводити стільки змагань, скільки вважає за потрібне - як клубних та і інтерклубних. Регулярність та вибір призведе до еволюційного відсіву неякісних змагань.

Для цього проведення змаганнь має бути максимально простою та доступною задачею для клубів.

Великий шмат логістики та складнощів ми тут забираємо на себе, створючи онлайн-систему проведення змагань – від онлайн-реєстрації до онлайн-результатів у мобільному телефоні.

Але окрім логістичних питань та досвіду проведення регулярних змагань, ключовою задачею тут є доступ до якісного суддівства.

Суддівство

Що підводить нас до теми суддівства. Без довіри суддям і системі суддівства, змагання не мають сенсу. Взагалі.

Давайте розкладемо по поличкам, що потрібно для суддівства. Воно складається з трох головних компонентів:

  • безпосередньо система суддівства – прописаний набір правил оцінювання;
  • комп’ютери, техніка (планшети, відеоповтор, інтерком) та люди, що вміють розгортати;
  • пул суддів, з яких можна обирати;

Системи суддівства

Система ISU

Скоріш за все вам відома лише система суддівства ISU - IJS – громіздка гіперускладнена система суддівства для чемпіонатів рівня Олімпіади. ЇЇ складно розгортати, їй складно навчати, але це міжнародна система, і клуби мають мати змогу проводити змагання по категоріям і системі ISU.

Наше бачення в тому, щоб кожне місто України, де буде хоча б три клуби, мало в своєму розпорядженні власну ком’ютерну систему.

Спрощена система

Проте система IJS не підходить для дитячих та любительських змагань. Вона неадекватно ускладнена і в неї трохи інші задачі.

Тож в багатьох країнах існують спрощені системи суддівства для фігурного катання. Я вивчаю деякі з них, і планую взяти за основу фінську систему “Зірочок”. Там, взагалі, використвують паперові форми, але ми розробляємо зараз мобільну версію схожої системи, що працюватиме на будь якому телефоні чи планшеті і буде інтегрована з сайтом.

Фішка цієї системи у відносній простоті: її легко використовувати, правилам суддівства по ній значно легше навчати, і вона є досить ефективною у своїй головній задачі – оцінюванні рівня та якості виконання програм. В неї дуже вдалий баланс між простотою та ефективністю.

Змагання по ній можна проводити ледь не щодня фактично без витрат.

Пул суддів

Всі ці три складових – тестування, спрощена система та система ISU - будуть мати окремі пули суддів.

Це наша відповідальність і величезний шмат роботи на наступні роки – створити систему навчання суддів по кожній з цих систем. Зараз, як ви вже, напевне, знаєте з попереднього матеріалу, в Україні не існує системи навчання суддів взагалі.

Це і мінус, і плюс одночасно. Мінус – тому що, поки що українські фігуристи не мають кваліфікованого суддівства взвгалі, плюс – тому що у нас є шанс продумати систему навчання та атестації суддів з нуля, з урахуванням досвіду та помилок інших країн.

Головна мета в тому, щоб дати можливість кожному себе реалізувати в суддівстві, підвищівши кількість суддів в рази, створивши конкуренцію за якість та маркет суддів.

Тож якщо щось з цього вам близько, відкликається у вас і ви хочете долучитися – долучайтеся, пишіть і приходьте у гості.

Тренери

Наступна велика складова будь якої федерації – тренерство. І тут клубна система теж грає ключову роль, і ось чому.

Одна з її задач – це дати шанс кожному тренеру себе реалізувати на рівних умовах, в незалежності від зв’язків з директорами ДЮСШ чи спорткомітетів чи міністерстві. Не чиновники мають вирішувати, хто має право тренувати та мати доступ до льоду, а кінцеві споживачі – учні та батьки, які будуть мати змогу вільно обирати самі в який клуб вступати.

За можливості вибору, на це рішення будуть впливати вже реальна кваліфікація та підходи до тренування, і вміння їх якісно прокомунікувати. Вже не вийде сидіти десятиліттями не розвиваючись та удавати спеціалістів. Жодні регалії та зв’язки не врятують, якщо у людей є рівноцінний вибір спробувати інший клуб, інших тренерів та інші підході до навчання.

А в Україні непомітно вже з’явилося нове покоління молодих тренерів, які не бажають тренувати старими методами. Вони не хочуть бити дітей, кричати на них, не хочуть обманювати себе та інших, що знають все.

І їм не потрібно буде це робити – бо, в клубній системі, за визначенням, інша структура стимулів. Немає цього стресу радянської системи “показати результати будь-якою ціною”. Погоня за короткостроковими примарними результатами стає не потрібною.

Натомість головним показником буде кількість учнів, які реалізують з вами свій потенціал. Які, маючи вибір, обирають саме цього тренера, саме цей клуб – тому що бачать, що це найкращий варіант з можливих. В цій структурі, немає стимулу ховати знання один від одного, боючись конкурентів.

Навпаки, є стимули показати всім свої реальні вміння, розвивати свій персональний бренд. Якщо люди не будуть бачити, що ви дійсно вмієте, як ви навчаєте, як ви комунікуєте – оберуть тих, хто вміє.

В цій структурі стимулів, немає сенсу аб’юзити дітей – ваш дохід, як тренера не зростає з цим, а, навпаки, падає. Це інша філософія, інші підходи, інші знання, яких в Україні майже не існує. Ті тренери, які є носіями сучасних підходів до тренерства – або невідомі, або за кордоном.

Ось ми говорили в інтерв’ю з Кіірою Корпі про позитивне підкріплення як фундамент сучасного тренерства і роль психології в підготовці спортсменів,

Але в Україні - навіть якщо я от зараз готовий проплатити навчання по цій темі тренерам з власної кишені – в Україні просто немає де цьому навчитися. У нас немає ні національної асоціації тренерів, ані курсів з психології тренерства, а ні тренінгів по позитивній психології. Немає нічого.

І це потрібно буде будувати це з нуля.

Ми вже почали, насправді, з деякими нашими тренерами за кордоном готувати матераіли на цю тему. Але роботи тут непочатий край, і цю систему доведеться будувати. Короткого шляху не існує.

Звичайно, система навчання та атестації тренерів буде будуватись навколо сучасних світових методик та програм навчання. Система кваліфікації тренерів, насправді, виходить за межі фігурного катання – і сподіваюсь, що ми знайдемо та поєднаємо зусилля з іншими проактивними спортивними українськими організаціями.

Попереду величезна робота, але, вивчаючи системи атестації та навчання тренерів в інших країнах, мене тішить те, що тут не потрібно бути першопрохідцями – вже існують неймовірної якості навчальні системи та матеріали. Діло лише за бажанням їх втілювати в Україні та адаптації під наші реалії та мову.

Врешті решт, тренер з фігурного катання – це має бути не вирок, а честь. Напевне кожен з вас, хто хоч трошки тренував – знає, що найкращий приз – це не олімпійська медаль, і не комуністичний значок “заслуженного тренера”. Це палаючі від щастя очі учнів, які вивчили новий елемент – про який і не мріяли, які відкрили в собі нову силу та талант, які піднялись на нову для себе сходинку. Ця розкіш дарувати людям перемоги над собою, дарувати їм віру в себе та відкривати найкраще в них – це… я вам заздрю, чесно.

Будь яка федерація, що не інвестує в начання та розвиток тренерів – вмирає.

Тож для нас це є одним з найважливіших пріоритетів на майбутнє. В нашому баченні українські тренери з фігурного катання – це не тільки спеціалісти, до яких будуть прагнути потрапити фігуристи з інших країн, а й взірцеві люди та комунікатори – з якими не боїшся відправити дитину на інший континент чи дати мікрофон для виступу на TED-сцені. Це спільнота сильних спеціалістів, яка постійно навчається, залучає та навчає молоді таланти, та зростає.

Тож якщо вам ця тема відгукується, і ви хочете та можете допомогти – пишіть, приходьте, приєднуйтесь до Skate Ukraine.

Технології та дані

Як ви вже могли помітити, я багато роблю акцент на сучасні підходи, доказову науку, на мобільні додатки, дані та статистику. І це не просто так. Це в ДНК Skate Ukraine – ми й раніше робили речі, які технологічно випереджали свій час, але зараз це наш єдиний шлях до змін, при тих обмежених ресурсах, що ми маємо.

Як то кажуть, цілі міністерства можна замінити на кілька простих скриптів.

У нас з вами зараз унікальна можливість переосмислювати звичні речі з нуля і робити їх в тисячі разів ефективніше. Фактично ми навіть змушені по кожному з аспектів роботи спортивної федерації задавати питання:

  • чому ми робимо те, що ми робимо?
  • чому робимо саме так, як робимо?
  • як можна це робити краще та дешевше?
  • чи можна прибрати людський фактор і віддати це на штучний інтелект, чи навіть на банальний слак-бот?
  • як це робиться в інших країнах?
  • як це робиться в інших сферах, не у спорті? тощо

І ми дуже вітаємо в команді людей, з критичним мисленням і підходом.

Щодо даних та статистики – ви бачили яку потужну систему збору даних про українських фігуристів ми побудували на сайті – з вікі-функціоналом та аналізом окремих елементів. Зараз в розробці інтеграція з даними по всьому світовому фігурному катанню, щоб бачити розвиток в порівнянні з іншими країнами в розрізах яких немає ні в кого.

Ми вважаємо, що рішення максимально мають будуватись на об’єктивних даних. В спорті багато стейкголдерів, і у всіх свої інтереси, і вони будуть конфліктувати, але якщо ми прагнемо рухатись в одному напрямку – ми мусимо робити все можливе, щоб прийняття рішень були не в руках однієї людини, а базувались на об’єктивних даних.

Нагадаю лише кілька проєктів які вже в розробці на різних стадіях:

  • по перше, це сам додаток Skate Ukraine – функціонал сайту;
  • закритий розділ для членів організації – в якому в тому числі є адмінка для клубів і система голосування на основі liquid democracy;
  • тут же в розробці експериментальна система розподілу нецільових грантів між клубами, яка базується виключно на алгортимах – без участі людини. (це взагалі система яку ми робимо окремо для міських спортдепартаментів, але я хочу мати змогу експериментувати з цим в більш простішому оточенні всередині Skate Ukraine)
  • система онлайн-проведення змагань клубами (від анонсу та онлайн-реєстрації до аккредитації та онлайн-результатів з суддівської системи)
  • платформа для навчання – в якій окреми робочі групи можуть створювати курси (чи то суддів, чи то тренерів, чи будь що) і тестування по ним;
  • додаток для планшетів для спрощеної системи суддівства та тестів – все це інтегровано з сайтом і профілями.

є ще ряд проєктів суто внутрішніх, але ось ці головні проєкти ті, що будуть доступні всім.

Тож якщо ви scientific-minded люди, чи в ваших інтересах перетинаються сучасні технології та фігурне катання – вам буде з нами цікаво.

Ковзанки

Наступна проблема, яку ми мусимо разом вирішувати – це наявність (точніше, відсутність) ковзанок. Це і економічна, і комунікаційна проблема.

Економічна – тому що, на наше (не)щастя, ковзанки це один з найбільш витратних видів спортивних об’єктів за споживанням енергії.

В країні, де масового спорту фактично не існує, де історично всю інфраструктуру будувала та утримувала держава, дуже мало розуміння як будувати та робити ковзанки рентабельними.

І існує цей міф, що ковзанки – це неприбутково і невигідно. Але якщо ви спробуєте дістати реальні дані, то:

  • по перше, ви їх не знайдете. Ніхто не знає реальних цифр по Україні.
  • по друге, якщо ви почнете їх збирати, то побачите абсолютно різні історії – в тому числі і рентабельних ковзанок.
  • по третє, побачите, що приватні ковзанки часто використовуються вкрай неефективно і втрачають купу грошей банально через брак менеджерського досвіду та комунікації з зацікавленими сторонами.

Муніціпальні ковзанки – то окремий біль, там питання про рентабельність взагалі не чути допоки у нас немає клубної системи.

І це цікаво, тому що все це відкриває можливість вивчити цифри, вивчити процеси, знайти варіанти, що працюють і масштабувати їх.

Проте також це комунікаційна проблема.

Люди, які мають бажання та ресурси побудувати ковзанку в Україні часто опиняються в інформаційному вакуумі. Тобто це не просто те що, в Україні не існує ассоціації ковзанок, до якої можна звернутись і отримати актуальну інформацію та поради, а немає взагалі нічого.

Інвестор, який вирішив побудувати ковзанку фактично не має способу дізнатись, що пластиковий лід – це не варіант. Також люди не мають способу дізнатись одне про одного. До мене за останні 10 років в різні часи звертались десятки людей – від міжнародних компаній до звичайних батьків – які мали бажання побудувати ковзанку.

В когось була земля, але не було інвестицій. В когось були фінанси, але не було плану. В когось був готовий бізнес план, але не було землі. Всі ці люди не мали можливості легко дізнатись одне про одного, і я лише можу гадати, скільки проєктів навіть не почалися через це.

Окрім того, в Україні немає організації, що б лоббіювала інтереси фігурного катання в процесах пов’язаних з плануванням та будівництвом державних спортоб’єктів.

Всі ці моменти потрібно змінювати, і це потрібно робити нам. Жоден чиновник не почне це робити за нас.

Тож якщо тема будівництва ковзанок вам близька та важлива – пишіть нам, дзвоніть, приходьте до офісу і давайте шукати разом шляхи вирішення цієї болючої проблеми.

Статус національної федерації та членство в ISU

Наступне питання, яке часто звучить – це статус національної федерації та членство у International Skating Union (або ISU).

Членом ISU може бути лише одна організація від країни, яка визнана національною федерацією. Цей статус отримується в міністерстві спорту на конкурсній основі.

Що це означає для нас відсутність цього статусу зараз.

  • Ми не можемо заявляти українські клуби та спортсменів на міжнародні змагання, окрім інтерклубних.
  • Не можемо приймати участь у ряді програм, в тому числі навчальних та фінансових, що впроваджені ISU.
  • Не відповідаємо за склад збірної України

Але можемо робити все інше.

Для того, щоб:

  • об’єднуватись в клуби
  • сторювати систему тестування та навчання
  • навчати суддівству та тренерству
  • ділитися знаннями
  • популяризувати фігурне катання через якісний контент
  • проводити змагання

не потрібно ані членство в ISU, ані статус в міністерстві.

Це парадоксально, але українці, які так не довіряють владі та чиновникам, чомусь вважають, що за спорт має відповідати та розвивати саме чиновники.

Коли ми тільки почали працювати над системою тестів, багато хто казав – це класно, але як же ми зможемо її використовувати, це ж має бути офіційно затверджено. На запитання – ким, відповідь була – державою.

Тобто поки якийсь чиновник не дозволить, ви не зможете використовувати ваші знання та кваліфікацію для розвитку фігурного катання? Хто у нас краще знається на фігурному катанні – ви чи чиновники?

І гроші тут ні до чого – ви, батьки, витрачаєте на порядки більше грошей на фігурне катання ніж не держава.

Тож отримання статусу національної федерації було б непогано з точки зору PR, офіційного визнання та зупинення певних деструктивних процесів, але це не є вирішальним для того, що нам потрібно збудувати фактично з нуля.

Більш того, в певному сенсі, це зараз навіть завадить. Поки що в Україні федерації не мають достатньо автономії і, отримуючі статус національної, підписують себе на скажену і безглузду бюрократію, що продовжує радянську спортивну політику.

Я хочу, щоб Skate Ukraine отримало статус національної федерації - але НЕ раніше, ніж ми проведемо спортивну реформу в країні. Хоча і не виключаю і такий розвиток подій.

Щодо збірної України та міжнародних змагань – так, це було б корисно, але, нажаль, тут мова вже лише про десяток юніорів, якщо не менше. Поки що потрібно сфокусуватись на створенні здорової федерації для решти сотень та тисяч українських спортсменів, дітей та дорослих.

Якщо нам вдасться це – розвинути культуру клубів, згуртувати тренерів, розробити якісні програми навчання, впровадити тести та систему суддівства, поставити на потік якісні змагання та семінари, то отримання статусу національної федерації буде одним з найпростіших кроків.

І далеко не таким важливим, як багато хто може вважати.

І насправді ми вже маємо певні стосунки з ISU, по іншим фронтам. І вони вже в курсі того, що відбувається в Україні, але в ISU немає програм розвитку національних федерацій – як-то, наприклад, Future Federations of Football від UEFA. Вони кажуть прямим текстом – це ваша країна, ви самі там розбирайтесь. Ми не маємо ні бажання, ні інструментів вирішувати за вас ваші проблеми.

І вони праві.

Ніхто за нас не вирішить наші проблеми – це потрібно робити нам з вами.

Тож отримання членства в ISU буде логічним наступним кроком, до якого ми дійдемо. І я не хочу це форсувати. Дев’яносто відсотків часу та зусиль має витрачатись на створення нового, а не на зруйнування старого.

Бо, повірте, знищити УФФК сильно простіше ніж ви думаєте. Достатньо буде публічно розповісти лише деякі з історій про те, що ця організація робила з нашими спортсменами та тренерами – там достатньо матеріалу. Але це не те, на чому я хочу фокусувати зараз зусилля.

Тож рухаємось уперед, і коли у нас буде членство в ISU, це не має сильно змінити те що ми будемо робити в Україні.

Резюме

Є відомий афоризм, який хибно приписують Альберту Ейнштейну – “Безумство – це робити одне і те саме знову і знову, але щоразу чекати на інший результат”.

30 років ми робимо одне й те саме, сподіваючись, що украінське фігурне катання розквітне.

Ні. Само не розквітне.

І я знаю, що багато з вас зараз хитають головою, і не вірять, що щось вдасться. Але й багато хто навпаки – вірять, лайкають це відео, і щиро бажають, щоб все вдалося. Але якщо потрібно було винести одну єдину річ з цього відео, то це було б наступне - лише ви можете змінити ситуацію.

Жоден чиновник не буде так прагнути розвивати фігурне катання, як ви. Ніхто, крім вас, в цій країні не буде будувати краще майбутнє для ваших дітей.

Skate Ukraine – це громадська організація, а це означає, що якщо ви поділяєте наші цілі та бачення, маєте час та бажання розвивати фігурне катання – то ми вас чекаємо. Але у нас є рідкісна розкіш того, що ми не мусимо приймати всіх підряд, виконувати накази, з якими не згодні чи продовжувати комуністичну спортивну політику.

Нагадаю, що згідно чинного законодавства, держава не має права втручатися в діяльність громадських організацій. Ми маємо повну свободу фокусуватись лише на тому, що дійсно приведе до успіху і клуби, і фігуристів, і тренерів. І визначення успіху і шляхи якими ми його досягатимемо – ми теж визначаємо з вами самі.

Якщо вам це близько, якщо ви бачете себе в цьому майбутньому – приєднуйтесь. Ресурси та люди – це зараз наше вузьке місце і головний фокус для зростання. Я все це теж роблю у вільний від роботи час.

Нам дуже потрібні проактивні люди – не лише ті, хто має бажання – а й ті, хто має скіли, час та сили.

І я знаю, що багато з вас бояться помсти зі сторони цієї радянської системи та УФФК. Бояться сказати навіть слово проти, бо вашу дитину засудять на тих змаганнях. І знаєте, я не можу сказати вам не боятися. Якщо є страх – не потрібно. Я розумію, що багато хто з вас залежить від цієї системи, в тому числі фінансово. І я не можу вам гарантувати, що вас не будуть знищувати. Поки не відбудеться спортивна реформа, в них буде цей інструмент. І вони ним будуть користуватись.

Але, знаєте, я майже 15 років дивлюсь, як маленька групка напівродичей з радянським менталітетом тримає в страху всю спільноту фігурного катання України, і мені одночасно і боляче і набридло. Ви не уявляєте наскільки ця система крихка. Вона тримається лише на вашому страху.

Тож я хочу спробувати запропонувати інший варіант.

Я знаю, що в Україні (та за кордоном) багато надзвичайно талановитих українців, які бачать краще майбутнє для українського фігурного катання і готові за нього боротися.

Власне скоро ми будемо робити загальні збори, і у кожного є можливість запропонувати себе у правління чи на певну посаду. Але на відміну від радянських установ, посада в громадській організації – це не влада, а безсонні ночі та відповідальність.

Ще раз – ми громадська організація, і обираємо правління та посади за демократичним принципом.

У нас є Slack-канал, в якому йде головна комунікація, ми використовуємо Miro для онлайн планування та брейнштормінгу.

Зараз також в розробці приватний розділ сайту для членів Skate Ukraine – members.skateukraine.org. Через нього вібдуватиметься реєстрація, керування профілем та всіма внутрішніми процесами.

Поки що він ще в розробці, але ви можете долучитись за посиланням: skateukraine.org/join


Сподіваємось в цій статті ми розкрили наше бачення майбутнього фігурного катання в Україні та відповіли на головні питання. Нам важливо показати, що спортивна федерація – це набагто більше ніж доступ до державного бюджету. Ми прагнемо, щоб кожен, хто мріє розвивати фігурне катання в Україні мав/мала змогу реалізувати себе в цьому якнакомога якісніше. Ми бачимо наш розвиток виключно як демократична громадська організація, і хочемо бути взірцевими на цьому шляху.

Якщо ви теж вважаєте, що Україна готова до змін, дайте нам знати, що ви думаєте. Напишіть нам свої думки, зауваження, критику та поради – нам важливо почути думку кожного.

Поки ми будемо аналізувати ваші листи, повідомлення, розмови та коментарі, ми плануємо зробити дві зустрічі – онлайн та офлайн – де ми обговоримо бачення та стратегію всі разом. Офлайн зустрічи плануються у Києві, Дніпрі, Одесі, Львові, Харкові, і, можливо, інших містах (дайте нам знати, де ви б хотіли!). Деталі та подробиці будуть оголошені згодом.

Чекаємо на ваші відгуки і нагадуємо як з нами можна зв’язатися:

Follow us on social media