Анонс: правила змагань 2022/23 та елементи

  • 02/10/2022
  • 8 min read
Post cover image

Однією з давніх проблем українського фігурного катання є системна відсутність інформації про вимоги для змагань та правила:

  • 🔴 Не рідкістю є випадки, коли програми поставлені всупереч вимогам і спортсменам не зараховують елементи – просто тому, що розібратись у правилах (чи навіть знайти їх) непросто. УФФК не публікує вимоги – натомість їх потрібно шукати у секретних вайбер-чатах.
  • 🔴 Не менш серйозною і особливо актуальною є проблема відсутності інформації про вимоги до дитячих змагань у різних країнах Європи. В цьому сезоні вони будуть ледь не єдиною можливістю виступити для українських фігуристів.
  • 🔴 Щороку правила оновлюються, і дізнатись про ці зміни в Україні немає звідки.
  • 🔴 Також гостро стоїть питання наявності правил українською мовою – далеко не всі володіють англійською на достатньому рівні, і продовжують шукати інформацію на російських ресурсах.
  • 🔴 Наостанок, різні організатори використовують різну термінологію, що тільки додає плутанини.

Як завжди, ми підійшли до вирішення цієї проблеми грунтовно.

Сьогодні ми анонсуємо новий розділ на сайті, який буде мати завжди оновлені та ретельно вивірені правила фігурного катання. На початку кожного сезону технічний комітет Skate Ukraine буде перекладати та вивіряти вимоги для всіх важливих класифікацій та систем – від найголовнішої системи ISU до місцевих систем європейських країн, на змагання в які найчастіше їздять українці.

Посилання на сторінку з правилами:

https://skateukraine.org/rules

(або меню “Змагання” → “Правила 2022/23”)

1. Правила та вимоги

Отже, знайомимо вас з головними функціями нового розділу:

1. Зручний формат

Замість полотна тексту ми структуруємо вимоги так, щоб їх було легше розуміти, легше читати і зменшити вірогідність помилок у трактуванні правил. Вимоги розділені на логічні групи – стрибки, обертання, кроки, компоненти тощо. Ми ретельно вивіряємо кожну літеру, переформулюємо або додаємо пояснення на найбільш заплутані формулювання.

structure

2. Переклад українською

Всі правила перекладаються українською та вичитуються, використовують однакову термінологую, яка, ми сподіваємось, стане сталою та уживаною в Україні. Для деяких термінів ми ще маємо узгодити термінологію. Якщо у вас є переконання щодо тих чи інших варіантів термінології – сміливо пишіть нам чи долучайтесь до технічного комітету Skate Ukraine.

translate

3. Посилання на оригінальні документи

Для вимог які не є вимогами Skate Ukraine, важливо пам’ятати, що цей розділ не є першоджерелом інформації. У випадку сумнівів, завжди перевіряйте оригінальні документи. Для зручності, ми збираємо та поновлюємо всі головні посилання в одному місці на початку, щоб вам не доводилось шукати.

originals

4. Візуалізація вимог до стрибків

Якщо ви вперше знайомитесь з вимогами, і хочете швидко зрозуміти який рівень потрібен, відштовхуючись від стрибків – тепер це можна швидко зробити з одного погляду. Ми автоматично візуалізуємо вимоги по стрибкам у переліку категорій. Червоним показані стрибки, які не дозволені, зеленим – дозволені (і синім – обов’язкові).

visualization

5. Вікові вимоги

Як правило, є два варіанти вікових вимог - по року народження і по кількості повних років на початок сезону (1 липня). Щоб облегшити всім життя, вікові вимоги не просто показані в зручному вигляді – ми автоматично розраховуємо дати народження, що підпадають під ці вимоги.

ages

6. Дисципліни

Кожна категорія може мати правила для різних дисциплін. Ми розділили їх в зручних розділах, позначених відповідним кольором.

Увага: на момент анонсу ще не додано правила для дисциплін “Танці на льоду” та “Спортивні пари”. Ми шукаємо україномовних спеціалістів в цих дисциплінах і поки що не можемо знайти.

disciplines

7. Довжина програми

Для кожної категорії та дисципліни, в зручному вигляді відображена довжина програми, як цифрами так і текстом.

duration

8. PDF для друку

На кожній сторінці з правилами є кнопка “Роздрукувати”, яка відкриє гарно оформлений PDF-файл для друку. Він оптимізований для формату листа А4 і має бути зручним для тих, хто любить мати роздруковані правила на папері.

print

9. Вимоги до різних систем

На момент анонсу ми маємо опрацьовані три системи:

також в роботі вимоги до латвійської системи.

Серед українських вимог ситуація наступна:

Вимоги до системи тестування Skate Ukraine та змагань за системою “Зірочок” ще в розробці, але з’являться на цій сторінці поряд з іншими.

9. Посилання на елементи

Кожен елемент, що вказаний в правилах, може бути посиланням на сторінку з детальним описом цього елементу. Це підводить нась до наступного великого розділу:

2. Елементи

Якщо ви знайомі з історією УФФК, то вас не здивує, що за 30 років в Україні не було створено жодного ресурсу який би знайомив людей з правилами фігурного катання чи з елементами.

Місія громадської організації Skate Ukraine – це розвивати фігурне катання в Україні, в тому числі через якісне навчання. Тож чим більше людей – спортсменів, батьків, тренерів, фанатів тощо – володіють інформацією про базу та тонкощі фігурного катання, тим краще.

Можливо ви тільки познайомились з цим чудовим спортом, і хочете знайти що таке “лібела” чи “кораблик”. Можливо ви не знаєте, яка різниця між “каскадом”, “комбінацією” та “послідовністю” стрибків? Можливо ви ставите програму і вас збивають з пантелику різниця між “стрибок в обертання” та “захід в обертання стрибком”?

Для цього ми починаємо розвивати новий розділ на сайті – базу знань про елементи фігурного катання. Тепер прямо з правил змагань можна буде в один клік перейти на сторінку в якій зібрано якнайбільше корисної інформації про елемент. Повний список елементів буде завжди доступний за посиланням:

https://skateukraine.org/elements

(або в меню “Інфо” → “Елементи”)

Для зручності, перелік елементів поділений на групи – кроки, стрибки, обертання, спіралі тощо. По списку можна шукати і побачити українську назву, альтернативні назви, англійський переклад та прийняту у правилах ISU абревіатуру елементу.

elements

На сторінці кожного елементу можна побачити не лише детальний опис елементу, а й відео, анімації, відповіді на часті запитання тощо. Цей розділ буде постійно наповнюватись та поліпшуватись – ми плануємо записати якісні відео про всі елементи, додати розділи про типові помилки та поради по навчанню тощо. Тренерський комітет Skate Ukraine чекає багато робити в наступні роки. Якщо вам цікаво долучитись у цьому проєкті – сміливо пишіть нам та пропонуйте свій досвід.

elements

Крім того, окремо буде діяти сторінка “Словник термінів фігурного катання”, в якій можна побачити в рядок переклади. Там будуть не тільки елементи, але й окремі слова та фрази, які можуть бути корисні тим, хто, наприклад, вивчає як тренувати англійською. Поки що там залишається переклад на російську мову, оскільки багато українців ще досі навчають російською. Сподіваємось, скоро це не знадобиться.

Резюме

Отже сьогодні ми анонсували запуск двох важливих розділів на сайті, які, як ми сподіваємось, допоможуть зберегти час вам і зменшити кількість проблем пов’язаних з пошуком та інтерпретацією правил фігурного катання для різних систем.

Їх можна знайти у меню “Змагання” → “Правила 2022/23” та “Інфо” → “Елементи”. Сторінка з правилами також винесена на головну сторінку сайта.

Важливо - ці розділи ще в стадії доповнення. Вони можуть мати помилки чи неточності, і подекуди інформація ще відсутня. Пишіть нам з зауваженнями, які знаходитимете. Попереду у технічного та тренерського комітету Skate Ukraine багато роботи.

Тож вивчайте ці розділи, користуйтесь, заносьте у закладки, поширюйте та пишіть свої відгуки. Ми прагнемо зробити їх зручними та практичними, тож ідеї та пропозиції щиро вітаються.

Чи можу я допомогти?

Звичайно. Додавання, оновлення, вичитка та покращення інформації в цих розділах буде одним з постійних напрямків. Ми завжди шукаємо ініціативних людей, які хочуть розвивати українське фігурне катання. Якщо ви готові витрачати свій час, скіли та сили для розвитку фігурного катання – сміливо пишіть нам та приєднуйтесь до команди!

Follow us on social media