Сезон без фінальної серії: скасування чемпіонатів світу й перехід в онлайн

Post cover image

Пандемія коронавірусу обірвала сезон фігурного катання за мить до його логічного завершення. Задля безпеки й уникнення поширення вірусу уряду Квебеку довелося скасувати головні змагання року – чемпіонат світу в Монреалі, який мав відбутися 18-22 березня. Відповідно, й дебют церемонії ISU Skating Awards також відкладається. Те саме спіткало чемпіонат світу з синхронного катання, запланований на 3-4 квітня в Лейк-Плесіді. Хоч це й важко уявити, але в ISU розглядають варіант проведення чемпіонатів у інші дати, проте не раніше жовтня 2020 року. Офіційного рішення поки що немає.

Інші міжнародні турніри також були скасовані або перенесені, зокрема Egna Spring Trophy в Італії, DVTK-AVAS Cup у Мішкольці (Угорщина), Triglav Trophy & Narcisa Cup у Єсенице (Словенія), Golden Lynx у Гомелі (Білорусь). Не буде й Конгресу ISU у Пхукеті в червні та різноманітних семінарів з фігурного катання з березня й аж до липня.

Та дехто все ж встиг «проскочити». Оскільки Велика Британія затягувала із впровадженням повноцінного карантину, 14-15 березня в Ноттінгемі таки провели синхронний чемпіонат світу серед юніорів, де вперше перемогла команда Fintastic з Фінляндії (вдев'яте, якщо враховувати світові челендж-капи).

Україну ситуація з коронавірусом і карантином, певна річ, не оминула, і федерація оголосила про дострокове завершення сезону. Від спортивних заходів у нас також відмовилися: були скасовані фінальні етапи Всеукраїнських змагань юних фігуристів, Poltava Cup, Kyiv Open, Чемпіонат Херсонської області,  Spring Ice Pirouette у Харкові, Кубок Чорного моря і Кубок України в Одесі, Yuriev Open у Білій Церкві, Spring Talents Cup у Броварах.

Ковзанки масово закривають, тому і в світі, і в містах України фігуристи не можуть повноцінно тренуватися на льоду. Хіба що хтось має доступ до натуральних ковзанок, як-от Курт Браунінг, який знайшов замерзле озеро, або Кіґан Мессінг з його імпровізованими льодовими гірками у дворі. Багато хто займається спортом у домашніх умовах і живить тренд відеотренувань.

Тим часом організації на кшталт Skate Canada і U.S. Figure Skating створюють у себе на сайтах окремі розділи, де надають інформацію про COVID-19 та поради для фігуристів, батьків, тренерів і клубів. Крім того, канадці пропонують під час карантину вивчати основи спорту з дітьми, не виходячи з дому, й публікують зошити з завданнями на тему фігурного катання. А Крісті Ямагучі організовує онлайн-читання дитячих книжок у фейсбуці.

В інтернет переносять навіть проби фігуристів. До прикладу, канадська синхронна команди NEXXICE анонсувала онлайн-кастинг для нових учасниць або учасників. А Льодова академія Монреаля планувала провести трансляцію шоу з прокатами своїх танцівників як втішний приз для шанувальників, які лишилися без чемпіонату світу. Та вже за кілька днів захід скасували з міркувань безпеки.

Стосовно початку наступного сезону фігурного катання, поки що ніяких змін анонсовано не було: стартуємо за графіком з серії юніорського Гран-прі в серпні

Follow us on social media