Nebelhorn Trophy 2021: як розігруватимуть останні ліцензії на Олімпійські ігри

Post cover image

Зовсім скоро ми дізнаємося повний список збірних-володарок олімпійських ліцензій у фігурному катанні! Останні квоти, розраховані на Олімпійські ігри-2022 у Пекіні в чотирьох основних дисциплінах, розіграють на турнірі серії «челенджер» Nebelhorn Trophy, що відбудеться в німецькому Оберстдорфі 23-25 вересня.

Тому зараз буде доречним нагадати, як саме проходитиме відбір, адже за дві ліцензії боротиметься й команда України.

Скільки ліцензій уже зайнято та хто їх має

На чемпіонаті світу-2021, що відбувся в березні у Стокгольмі, «роздали» 82 квоти. Дві з них здобула Україна: Олександра Назарова та Максим Нікітін – у танцях на льоду, Іван Шмуратко – в чоловічому одиночному катанні.

Ліцензії вже мають такі збірні:

  • Жінки

Три квоти: Олімпійський комітет Росії (далі – ОКР), Японія

Дві квоти: США, Південна Корея

Одна квота: Бельгія, Австрія, Азербайджан, Канада, Естонія, Швеція, Нідерланди, Болгарія, Німеччина, Грузія, Китай, Чехія, Велика Британія, Фінляндія

  • Чоловіки

Три квоти: Японія

Дві квоти: США, ОКР, Італія

Одна квота: Канада, Франція, Південна Корея, Китай, Грузія, Швейцарія, Естонія, Білорусь, Латвія, Чехія, Мексика, УКРАЇНА, Швеція, Ізраїль

  • Танці

Три квоти: ОКР, США, Канада

Одна квота: Італія, Велика Британія, Іспанія, Польща, Китай, Литва, Франція, Німеччина, Японія, УКРАЇНА

  • Пари

Три квоти: ОКР

Дві квоти: Китай, Канада, США, Італія

Одна квота: Японія, Австрія, Німеччина, Угорщина, Чехія

Photo credit: Skate Ukraine

Які ліцензії «пропонує» Nebelhorn Trophy

В Оберстдорфі фігуристи та фігуристки боротимуться за ще двадцять квот. На них можуть претендувати лише ті збірні, які ще не отримали ліцензії у відповідній дисципліні. Виняток тут мають команди, які здобули місця «в кредит». Це ті країни, які за набраними очками на чемпіонаті світу мали б отримати дві або три квоти, але не були представлені такою ж кількістю спортсменів/-ок на самих змаганнях. Тобто якщо від команди виступали двоє фігуристів/-ок (або лише двоє з трьох пройшли до довільної), проте напрацювали вони на три ліцензії, то просто так цю третю квоту їм не дадуть. Вони мають «підтвердити» її на Nebelhorn Trophy, а точніше – послати на змагання фігуриста/-ку або пару, які поборються за неї самотужки. Те саме з двома квотами, які заробив один представник/-ця чи пара від країни.

На Nebelhorn Trophy кожна збірна-учасниця зможе боротися максимум за одну ліцензію в одній дисципліні. Від України за квоту в жіночому катанні змагатиметься Анастасія Шаботова, а в парах – Софія Голіченко та Артем Даренський.

Кількість квот, які розігруватимуться:

  • Жінки – 6 (з них за додаткову квоту боротимуться США та Австрія, Бельгія фігуристку не заявила);
  • Чоловіки – 7 (на додаткову претендують США, ОКР, Канада, Франція та Південна Корея) – в Оберстдорфі розіграють 7, а не 6 чоловічих квот через те, що після чемпіонату світу лишилася одна «зайва»: німець Пауль Фенц, який посів 26-те місце й був наступним у черзі за ліцензією, не пройшов до довільної програми, а отже не мав права на цю квоту;
  • Танці – 4 (за додатковою їдуть Італія та Велика Британія);
  • Пари – 3 (додаткову може взяти Китай, Японія пару не заявила).

У тому разі, якщо які-небудь олімпійські ліцензії звільняться (приміром, якщо певна збірна відмовиться від поїздки), вони розподілятимуться за результатами саме Nebelhorn Trophy, а не чемпіонату світу.

Нагадуємо, що всі ці ліцензії не є іменними! Хто саме скористається заробленими місцями, вирішуватимуть федерації напередодні Олімпіади: за підсумками національних чемпіонатів.

Також десять найкращих збірних зможуть відібратися до командних олімпійських змагань, проте їхній список буде відомий уже після серії Гран-прі сезону 2021/22. Детальніше тут.

Стежте за оновленнями про змагання в наших соцмережах (посилання – внизу сторінки), де ми публікуватимемо головні результати збірної України та інформацію про розклад і трансляції. Ставте запитання та діліться враженнями в коментарях або на форумі.

Follow us on social media