Як подати відео на техмінімум до чемпіонату світу?

Post cover image

На початку лютого ISU (Міжнародний союз ковзанярів) оприлюднив комюніке 2370, в якому розширюються можливості отримати техмінімум (мінімальная оцінка за техніку, TES) для участі у чемпіонаті світу 2020/21. Період, за який враховуются набрані бали за техніку, було розширено до трьох сезонів (2018/19, 2019/20 та 2020/21 включно) – перевірити поточні бали в базі ISU можна за цим посиланням. Але найважливішим нововведенням стала можливість отримати техмінімуму віртуально – надіславши відео прокатів програм.

Умови та подробиці нової процедури описані в самому комюніке. Процедура доволі проста, але вона потребує координації з організацією, що має статус національної федерації (лише вона має право подавати заявку). В України це на поточний момент УФФК. На жаль, члени УФФК відмовили низці українських спортсменів у консультації та роз'яснені процедури, зазначивши, що в них "немає впевненості щодо перекладу з англійської" і "немає часу розбиратися". Це не дивно, враховуючи історію дискваліфікацій українських суддів у ISU саме через незадовільну англійську, проте серед української спільноти фігурного катання та членів Skate Ukraine є люди, що мають і час, і відмінну англійську, і бажання допомагати фігурному катанню.

Отже, в цьому пості ми розповідаємо про те, як за новою процедурою надсилати відео для отримання техмінімуму на чемпіонат світу, та відповідаємо на найбільш поширені запитання, які нам ставили.

Відповідно до комюніке 2332, для заявки на участь у чемпіонаті світу фігуристи мають набрати мінімальну технічну оцінку (TES) за останні три сезони:

  • Чоловіки – 34 та 64 бали (за коротку та довільну відповідно)
  • Жінки – 30 та 51 бал
  • Спортивні пари – 27 та 44 бали
  • Танці на льоду – 33 та 47 балів

(Нагадуємо, що це стосується лише технічної частини оцінки, а не всієї суми балів за прокат).

Оскільки сезон 2020/21 мав безпрецедентну кількість скасованих змагань, ISU дозволив отримати техмінімум за відео, які буде аналізувати спеціально призначена та затверджена віцепрезидентом ISU панель спеціалістів та суддів з різних країн. Оцінюватиметься лише технічна оцінка, без компонентів.

Якщо необхідну мінімальну технічну оцінку ви отримали саме за відео, вона матиме силу виключно для участі в чемпіонаті світу 2020/21. Після його завершення оцінку видалять з рейтингу й заміненять на оцінку з чемпіонату або на найвищу оцінку за попередні три сезони.

Інформація для УФФК

  • Прийматимуться лише заявки від фігуристів, які не мають техмінімуму (якщо спортсмен переходить з юніорів у дорослі та отримав техмінімум на юніорських змаганнях за останні три сезони, цей техмінімум також є дійсним).
  • Якщо техмінімуму немає лише в одній програмі (короткій чи довільній) – відео надсилається лише однієї програми.
  • Якщо федерація має квоту на 1 спортсмена в категорії на чемпіонат світу – лише одна заявка буде прийнята (це стосується і запасних фігуристів).
  • Якщо квота – 2 чи 3 спортсмени, лише 2 заявки будуть прийнято (аналогічно стосується й запасних).
  • Заявки мають бути надіслані через ORS – Online Registration System.
  • Для кожної зявки федерація мусить обов'язково заповнити PPC (Planned Program Content) – запланований набір елементів у програмі. Без цього заявки не розглядатимуться.
  • Разом із заявкою та запланованим набором елементів, ви маєте заповнити й надіслати Форму А (Notification Form). У ній має бути вказана інформація про фігуриста/пару, дисципліну, тренерів та зазначено, які програми надсилаються (коротка й/або довільна). Має бути підписана президентом федерації та надіслана за адресою: ISU Secretariat Entries@isu.ch 

Якщо коротко, є три основні кроки:

  1. Зареєструвати фігуриста/пару у ORS (шукайте сторінку "TES Video Evaluation").
  2. Заповнити та надіслати форму A – Notification Form.
  3. Заповнити PPC – запланований набір елементів для цього спортсмена на порталі ISU.

Строки: заявки мають бути подані з 5 лютого до 16 лютого 23:59:59 за центральноєвропейським часом (17 лютого 00:59:59 за київським).

У відповідь вам надішлють посилання, за яким потрібно завантажити відео.

Одночасно з завантаженням відео ви мусите надіслати ще одну форму (Application/Confirmation Form, форма Б), в якій має бути зазначено дату та час запису відео прокату. Має бути підписана президентом федерації та надіслана за адресою: ISU Secretariat Entries@isu.ch 

Інформація для спортсменів

  1. Контактуєте з УФФК (краще за все з Анастасією Макаровою), надаєте потрібну інформацію та просите, щоб вони виконали всі три пункти, описані вище. Вам потрібно буде точно домовитись про час подачі заявки.
  2. Від моменту, коли ваша заявка була подана, ви матимете рівно три доби (72 години), щоб записати та надіслати відео за вказаним посиланням. Тож відео прийматимуться до 19 лютого 23:59:59 за центральноєвропейським часом (20 лютого 00:59:59 за київським часом).
  3. Разом з відео необхідно надіслати форму Б (Application/Confirmation Form), де буде зазначена дата й час запису кожного з прокатів.
  4. Представник федерації має затвердити, що програма була прокатана лише раз і знята саме в ту дату і час, як зазначити. Надсилання недостовірної інформації є порушенням кодексу етики ISU і буде відповідно каратися.

Строки

  • Подача заявки (форма А, реєстрація онлайн та PPC) – до кінця доби 16 лютого (вівторок)
  • Надсилання відео (форма Б, завантаження відео) – до кінця доби 19 лютого (п'ятниця)

Наприклад, заявка буде подана 15 лютого о 12:00, коротка програма знята 16 лютого, довільна – 17-го, а відправлена до 18 лютого 12:00.

Як знімати відео?

  1. Можна знімати на телефон чи планшет, але краще на стаціонарну камеру.
  2. Камера має бути на штативі, розташована по центру ковзанки (за довгим бортом).
  3. Відео має бути горизонтальне (landscape mode).
  4. Перед початком прокату спортсмени мають показати на камеру телефон, на якому видно час та дату (на заблокованому екрані, наприклад).
  5. Відео мають бути у стандартних форматах (не треба нічого конвертувати чи редагувати у відеоредакторах, але рекомендований формат – MP4) у максимальній наявній якості відео – рекомендовано обирати 1080p та 60 кадрів на секунду.
  6. Потрібно впевнитись, що добре чутно музику, та увімкнути максимальне освітлення на ковзанці.
  7. Файл необхідно назвати за спеціальним шаблоном – наприклад: UKR_Men_SP_SHMURATKO_Ivan або UKR_IceDance_FD_NAZAROVA-NIKITIN

Додатково

Якщо у вас ще залишились запитання – сміливо пишіть нам або запитуйте на форумі. Ми завжди допоможемо й із технічною стороною питання, і з консультативною.

Посилання на комюніке: https://isu.org/inside-isu/isu-communications/communications/25474-2370-tes-video-evaluation-isu-world-championships-2021/file

Post is written in Ukrainian and Russian.

Follow us on social media