Перший день Конгресу ISU: поразка України

Post cover image

Шостого червня 2022 у місті Пхукет (Тайланд) розпочався черговий, 58-й, Конгрес ISU – найголовніший орган ISU. На ньому країни-члени ISU зустрілись для переобрання керівних органів ISU, і прийняття важливих рішень щодо діяльності організації.

Для України цей конгрес є важливим перш за все через шанс подальшого тиску на росію та обʼєднання світової спільноти. Нагадаємо, Росія була позбавлена права приймати участь у змаганнях, проте залишається членом ISU, має право голосу та право займати посади у ISU. Російські фігуристи публічно висловлювали підтримку путіну та війні. У квітні ISU опублікував комюніке де зазначив, що питання щодо виключення Росії з Конгресу буде вирішуватись у перший день закритим голосуванням.

Україна в ISU наразі представлена організацією УФФК, яка є нащадком радянської системи.

Прямий ефір Конгресу доступний на Youtube-каналі ISU. https://www.youtube.com/watch?v=YUm4XhctA68

Коротко

Коротке резюме сьогодняшнього дня:

  1. ISU Council радив не виключати росію, з легальних міркувань.
  2. Україна надіслала 3 запити (motions) щодо виключення росії з Конгресу.
  3. Слабкий виступ України та виступи представників росії, Білорусі, Польщі, Нової Зеландії та Канади.
  4. Таємне голосування по запитам України.
  5. За результатами голосування, всі три запити були відхилені.

Детальніше

1. Позиція ISU Council

Позиція ISU Council на початок конгресу була озвучена наступна – ISU Council радить не лишати росію права участі у Конгресі. Юридичні радники ISU пояснили, що в разі виключення, російська федерація може подати судовий позов на ISU до Спортивного арбітражного суду (CAS), який може визнати ISU винною у недотримані конституції.

2. Дії УФФК

Перед голосуванням, УФФК надіслало 3 запити на голосування, що стосуються виключення росії. Останній запит був написаний в поспіху і надісланий зранку першого дня (сьогодні). У публічному доступі текстів запитів немає.

3. Вступне слово від України

Вступне слово від України мав Сергій Баранов – давній член УФФК, тренер та техспеціаліст.

Зачитав промову з листочка, знервовано і поганою англійською. В цей історичний момент в історії ISU, коли слово представника України могло схилити членів проголосувати за чи проти, цю промову складно назвати промовою. Комунікація завжди була відсутнім компонентом в УФФК, але зараз це стало особливо очевидно. Можливо якби Сергій Баранов говорив промову не з листочка, і був щирим – навіть з поганою англійською це могло вплинути на представників країн. Але складно вдавати щирість, коли всього за 2 місяці до повномасштабного вторгнення, на 8-му році війни з росією, Сергій їздив у росію в якості техспеціаліста на чемпіонат росії. Члени та особливо судді УФФК історично належать до одного суддівського блоку і тісно повʼязані з росією та країнами колишнього СРСР.


Сергій Баранов в техпанелі Чемпіонату Росії 2022 (грудень 2021)

Голос України прозвучав дуже слабко та невпевненно на цьому Конгресі.

4. Вступне слово інших представників

Далі слово було дане президентці федерації Білорусі, Юлії Комлевій. Говорила без папірця, її тези – ми 30 років розвиваємо фігурне катання, нічого зі статуту ISU не порушили, нам дуже шкода, але хтось там визнав, що Білорусь до війни не має відношення, ми хороші. Представник федерації фігурного катання росії Сергій Свірідов теж виступив без папірця. Його тези – нам шкода коли люди страждають, на Україні, на Донбасі, чи де-інде в світі. Але ми, попри купу конфліктів, ніколи не звинувачували спортсменів, бо ми дуже добре розуміємо, що спортсмени до політики ні причому. Ми гарні і будемо розвивати фігурне катання, щоб тут не проголосували. Також слово взяла представниця федерації катання росії – зачитала “листа від спортсменів” з листочка: ми хороші, ми сильні, нам не дають змагатися, просим ISU ставитись до нас чесно та неупереджено.

Додатково слово взяли представники деяких інших федерацій, з підтримкою України – зокрема представники Польші, Нової Зеландії, Фінляндії та Канади.

Виступ президентки Skate Canada Карен Бутчер варто процитувати майже повністю, оскільки він зірвав оплески.

Росія порушила Олімпійське перемирʼя (Olympic truce), російські спортсмени публічно висловили підтримку путіну та війні, делегати росії дозволили собі використовувати спортсменів як інструмент пропаганди для пітримки війни. Включити росію в процес прийняття рішень в ISU це продовжувати знищувати довіру між членами, довіру фанів спорту, спонсорів та телевізійних партнерів. Це наша відповідальність – захищати цінності нашого спорту. Ми несемо відповідальність перед спортсменами у тому щоб змусити росію відповідати за свої вчинки. Дозволяючи представникам росії займати посади, ми посилаємо чіткий сигнал, що якщо правила порушені – ніякого покарання не буде. Це не персональне – я дійсно чекаю того часу, коли росія та білорусь зможуть змагатися з іншими на рівних, але ми мусимо мати цей неприємний діалог і я рада, що Україна надіслала ці три запити. (оплески)

Юридичний представик ISU Michael Geistlinger відповів на “використовувати спортсменів як інструмент пропаганди”: “ISU легально несе відповідальність за безпеку спортсменів під час подій. Я не бачив, щоб вчора представники України та росії побилися чи почали воювати одне з одним. Але ми не можемо гарантувати, що це не станеться під час змагань, тож ISU Council вирішив захистити безпеку спортсменів (це був референс щодо бану росії). Але без сильного легального аргументу щодо виключення представників росії з Конгресу, те що ви пропонуєте (звертається до Карен) – це порушення закону. ООН таке може робити, бо над ними немає вищіх суддів. Але ISU працює в юридичному просторі Швейцарії, і має працювати в цьому законодавстві, і це наша проблема.”

5. Голосування

Голосування по трьом запитам України було таємним, зважаючи на чутливість питання. Для його прийняття потрібно було дві третини (2/3) голосів “За”.

За результатами голосування, потрібна кількість голосів не була набрана.

Всі три запити були відхилені.

Резюме

Блокування росії у процесі прийняття рішень в ISU було б не критичною, але політично важливою перемогою. Це б означало солідарність з принципами автономії спорту (незалежності від держави), єдність у самій організації та вагомість України на міжнародні фігурнокатальній арені. Звичайно, на сьогоднішне рішення впливало немало факторів, на які складно було вплинути. Але слабкість УФФК на міжнародній арені тут безперечно зіграло свою роль.

Можна тільки гадати, що більше вплинуло на позицію тих, хто не підтримав Україну – асоціація та близкість УФФК з Росією, беззмінні обличчя представників УФФК на змаганнях протягом десятиліть, чи майже нульова активність та комунікація на заходах ISU та погане знання англійської. Так чи інакше, Україна цю битву сьогодні програла.

Офіційна інформація про перший день на сайті ISU: https://www.isu.org/isu-news/news/145-news/14143-isu-58th-ordinary-congress-phuket-2022-summary-of-day-1

Follow us on social media